neděle 14. srpna 2011

Jonathan Strange a pan Norrell

Jonathan Strange a pan Norrell (8. 6. - 1. 7. 2011)


-          Fantasy román, alternativní historie, historický román.

Úchvatné. Příběh plný kouzel, magie, fantazie, barev, ale i smutku, stínu, tmy. Zpočátku jsem s tím bojovala. Rozsáhlé vyprávění o 700 stranách mě trochu děsilo, ale nejsem žádný amatér, a tak jsem nepolevila a knihu neodložila. Musím přiznat, že jsem začala číst v době, kdy jsem se měla učit na poslední zkoušku. Ale má hlava byla přeplněná informacemi a já potřebovala vypnout. A věděla jsem, že se vrhnu do čehokoliv, jen abych se nemusela učit. Ale po několika kapitolách jsem se nemohla odtrhnout. Chodila jsem s knihou spát a ráno jsem se s ní budila. Každou volnou chvíli jsem využila k tomu, abych se ocitla v magické Anglii a kouzelných prostorách starých anglických domů.

Román je alternativní historie odehrávající se v 19. století v Anglii během napoleonských válek. Ústředními hrdiny jsou Gilbert Norrell, který vystupuje jako starý páprda, konzervativec každým coulem, a Jonathan Strange, mladý, ublížený lenivec, z něhož se vyklube odhodlaný a velmi talentovaný mág. Příběh je založen na předpokladu, že magie kdysi v Anglii existovala a nyní se vrátila s těmito dvěma muži. Historie popisuje vztah mezi těmito dvěma mágy a hranici mezi rozumem a šílenstvím.

Každá z postav má své kouzlo, své vystupování, své vyzařování a svou řeč. Není pochyb o tom, kdo zrovna mluví. Živě si vybavíte, jak vypadají, jak gestikulují, stanou se vašimi sousedy, přáteli i je budete nenávidět a bude se vám chtít křičet o pomoc.

Román je rozčleněn do tří oddílů. Má přes 700 stran a příběh se odehrává v Anglii – převážná čast v Londýně – a ve Španělsku a Itálii. Postavy, ale i místa mají originální názvy, např. takový Gentleman s vlasy jako chmýří bodláčí nebo Ztracená naděje. Jako epizodní postavy zde vystupují i osobnosti, jež skutečně žily a měly něco společného s Anglií, např. Arthur Wellesley Wellington, George Gordon Byron a Jiří III.

Neil Gaiman: „Jonathan Strange a pan Norrell je nesporně nejlepší anglický fantasy román napsaný v posledních sedmdesáti letech. Je zábavný, dojemný, děsivý, nadpozemský, praktický a magický, jde dnem skrz světlo a stín – pocítíte radost ze čtení, jak pro elegantní, tak precizní užití slov, které paní Clarková rozmisťuje tak široce a nebezpečně jako Wellington kdysi rozmisťoval své vojáky, tak pro širokost příběhu, který je spletitý a klikatý jako staré uličky Londýna nebo tmavé lesy Anglie. Je to tlustá kniha plná lidi, s nimiž je potěšení se setkat, a událostmi a místy, které si přejete navštívit, kniha, která je od začátku až do konce potěšením. Jediného, čeho jsem litoval, bylo, že kniha není dvakrát tak delší.“

Text je doplněný o více než 200 poznámek pod čárou, které doplňují příběh o další krátké legendy, popisy události a vysvětlují prostředí a historii celého magického kraje.

Kniha je doplněna o nádherné ilustrace Portiy Rosenbergové a o vynikající český překlad se zasloužil Viktor Janiš.

Román byl velmi dobře přijat kritikou a dosáhl třetího místa v žebříčku bestsellerů v New York Times a držel se zde po celých 11 týdnů. Stal se mezinárodním bestsellerem a práva na jeho zfilmování zakoupila společnosti New Line Cinema, která se proslavila adaptací Tolkienova románu Pán prstenů.

Ocenění:
Timesy jej označily jako nejlepší román roku (2004), cena Hugo pro nejlepší román (2005), cena World Fantasy pro nejlepší román (2005), cena Locus pro nejlepší prvotinu (2005), cena Mythopoeic pro dospělou literaturu (2005), cena British Book – cena pro nováčka roku (2005).

Použitá literatura:
www.bloomsbury.com/Susanna-Clarke/authors/506
en.wikipedia.org/wiki/Susanna_Clarke

Citace:
Znovu stáli čelem k lesu. Světla mezi stromy – jakkoli byla slabá – ve Strangeovi silně vzbuzovala představu domu a pohodlí, kterého se v něm lze nadít. Úplně si dokázal představit, jak měkké světlo svíček dopadá na měkká křesla, prastaré krby, v nichž vesele plápolají plameny, skleničky kořenitého svařeného vína, jež by dostali na zahřátí po cestě temným lesem. Světla vyvolávala i další představy. „Myslím, že je tam knihovna,“ prohlásil.
- CLARKE, Sussanna. Jonathan Strange a pan Norrell. Brno: Nakladatelství Alman s. r. o., 2007. 703 s.

Žádné komentáře:

Okomentovat