pátek 19. srpna 2011

Disident Václav Havel 1936 - 1989

Disident Václav Havel 1936 - 1989 (9. 7. - 18. 7.)


Překvapující. Daniel Kaiser zde vypráví životopis Václava Havla, který je v mnoha věcech šokující. Václav Havel byl pro mě vždy velká osobnost. Po Tomáši Garrigueu Masarykovi byl Havel představitelem té dobré demokracie. Nikoli té zmanipulované a zkorumpované, s níž se poslední dobou setkáváme. Znamenal pro mě náhled do starých krásných časů, kdy spravedlnost a právo mělo ještě příchuť sladkého dobra a nikoli příchuť hořkou. Ovšem kniha Disident Daniela Kaisera mi naservírovala trochu jiný obraz, jiný pohled na život našeho významného prezidenta a dramatika. Nikdy jsem si nedokázala představit, že prezidentem České republiky se může stát s prominutím flákač, flamendr a cizoložník. Ano, Václav Havel byl nevěrný své ženě, dokonce zkusil LSD a rád žil nočním životem, což je ostatně vlastní mnoha umělcům. Ale pamatuji si dobře, že v USA tohle Billu Clintonovi jen tak neprošlo. Ano, je pravda, že „Bill“ podvedl svou ženu v době, kdy již plnil funkci prezidenta Spojených států, ale i přesto, prošel by životní styl Václava Havla u mnohdy konzervativních Američanů?

Samozřejmě, my nejsme Američané a Václav Havel pro českou demokracii jistě udělal mnohem víc než Bill Clinton pro tu americkou, a přesto mě to šokovalo. Mile? Spíš jsem více nahlédla do života tolik velebeného exprezidenta a je mi teď bližší jako člověk s chybami, nežli bezchybný politik.

V úvodu se píše o dynastii Havlů, o tom, jakým způsobem žili v tehdejší společnosti, jak fungovali v tehdejší návaznosti na tehdejší politiku atd. V 60. letech, kdy měl Václav Havel jednak věkem a jednak tím, jaká byla doba, takové bohémské období, tak tam dodnes čekaly na zveřejnění některé historky, které má Daniel Kaiser přímo od Václava Havla. Důležitým rokem byl i rok 1977 po vyhlášení Charty, kdy se Václav Havel ocitl, jak je známo, asi na pět měsíců ve vazbě. Kaiser studoval celý jeho vyšetřovací spis a v této kapitole můžeme nalézt pochopení souboje jednotlivce s represivním aparátem nebo s komunistickou mocí.

V knize se objevují rovněž dobové fotografie. A to díky velmi vstřícnému prezidentovu bratrovi Ivanu Havlovi, „který je takovým strážcem odkazu rodiny nebo dynastie Havlů a schraňuje rodinná alba“.

Kniha je psaná trochu těžkým jazykem a ne všemu může čtenář rozumět, pokud se sám nepohybuje ve vodách politiky a době, o níž je v knize řeč. Přesto je to zajímavé a velmi působivé dílo. Sledujeme v něm proměnu chlapce vyrůstajícího v podnikatelské rodině a pronásledovaného komunisty v neústupného odpůrce Husákovy totality.

Kniha je rozdělena do devíti kapitol a obsahuje více než 250 stran.

Použitá literatura:
zpravy.rozhlas.cz/radiozurnal/host/_zprava/daniel-kaiser
Archiv Radiožurnálu, ze dne 26. 11. 2009, 10.45
www.radiohost.cz/cs/k/kaiser-daniel
KAISER, D. Disident Václav Havel 1936 – 1989. Praha: Ladislav Horáček – Paseka, 2009

Citace:
Hlavní žalobce plukovník Kovanda, který měl pod palcem armádní divadelní soubory, brzy po tribunálu odešel do civilu a nastoupil u ředitelství cirkusů. V šedesátých letech se nechal nakazit reformním procesem a shodou okolností pravidelně chodil do Divadla Na zábradlí, kde se Havlovi za Mariánské Lázně dokola omlouval. Ve skutečnosti přitom vlastně ani neměl za co – psal se rok 1959 a incident už pro postižené neměl vážnější následky. Havel ale v sobě objevil lásku k divadlu, která v něm rychle potlačila touhy být básníkem. Zapomenut byl i předvojnový plán jít studovat teorii umění. Ze základní služby se vrátil muž zaujatý divadlem. Byl to žánr, který ho mnohem spolehlivěji než teorie umění nebo poezie zavedl do politických vod.
- KAISER, Daniel. Disident Václav Havel 1936 – 1989. Praha: Ladislav Horáček – Paseka, 2009. 280 s.

Žádné komentáře:

Okomentovat