neděle 14. srpna 2011

Susanna Clarková

Susanna Clarková (1. listopadu 1959)
Susanne Clarke
Nottingham je město a centrum hrabství Nottinghamshire ve Velké Británii.  A zde, jako nejstarší dcera metodistického pastora, se Susanna Clarková narodila. Díky zaměstnání jejího otce poznala různá města Severní Anglie a Skotska, kde se bavila četbou. Mezi její oblíbené autory patřil sir Arthur Conan Doyle, Charles Dickense a Jane Austen. Právě vypravěčský styl těchto autorů 19. století jí byl velmi blízký a objevuje se v jejím debutovém románě Jonathan Strange a pan Norrell (2004).

Studovala v Oxfordu na koleji svaté Hildy, kde v roce 1981 obdržela titul bakalář svobodného umění v oboru filozofie, politiky a ekonomiky. Dříve, než se z ní stala slavná britská spisovatelka, osm let pracovala v nakladatelství Quarto a Gordon Fraser. Poté na dva roky odjela z Londýna. V Turíně učila angličtinu manažery automobilky Fiat, nakonec odjela vyučovat do Bilboa ve Španělsku. A právě zde se zrodil první nápad na knihu Jonathana Strange a pana Norrella, kdy se jí zdál sen o muži oblečeném ve věcech 18. století.  V té době se rozhodla znovu si přečíst Pána prstenů od J. R. R. Tolkiena, a byla tak inspirována k napsání románu plného magie a fantazie. Po návratu do Anglie v roce 1992 strávila zbytek roku v County Durham v domě, který měl výhled na Severní moře. A právě zde začala pracovat na své debutové knize Jonathan Strange a pan Norrell.

Román dokončila až v roce 2003, kdy nakladatelství Bloomsbury koupilo její rukopis a začalo pracovat na jeho vydání. A jak se její rukopis dostal až do tohoto věhlasného nakladatelství? Po návratu z Evropy navštívila kurzy tvůrčího psaní na pětidenním workshopu, kde ji učili spisovatelé, jakými byli Colin Greenland (1954; britský spisovatel science fiction) a Geoff Ryman (1951; narodil se v Kanadě a v 11 letech se přestěhoval do Spojených států; od roku 1973 žije však v Anglii; je spisovatelem science fiction, fantastické a surrealistické literatury). Greenland byl zaujat jejím stylem a příběhem, a aniž by Clarková tušila, odeslal výňatek z jejího díla svému příteli, spisovateli fantasy, Neilu Gaimanovi (1960). Gaiman řekl: „Bylo to jako sledovat někoho, kdo si sedne k pianu poprvé a začne hned hrát sonátu.“ A vzápětí výňatek ukázal svému příteli, spisovateli Patricku Nielsenovi Haydenovi (1959; americký editor science fiction, autor časopisu pro fanoušky, esejista, kritik, autor antologie, učitel a bloger). Clarková se o těchto událostech dozvěděla až poté, co jí Hayden zavolal a nabídl jí vydání jejího příběhu v jeho připravované antologii Starlight 1 (1996). Antologie nakonec získala cenu World Fantasy v roce 1997. A Clarková získala nového životního partnera, Colina Greenlanda, strůjce toho všeho, s nímž žije od roku 1996.

Práce na jejím debutu jí trvala celých deset let, kdy mohla pracovat pouze ve svém volném čase vždy po návratu z cambridgeské redakce nakladatelství Simone and Schuster's, kde redigovala kuchařky. Nikdy si však nebyla jistá, jestli má knihu dokončit nebo vůbec vydat. Zkoušela psát tři hodiny denně, začínala v 5.30, ale musela bojovat s dodržením tohoto rozvrhu. Spíše než psaní románu od začátku do konce, psala jeho zlomky a poté se je pokoušela „sešít“ dohromady. Později přiznala, že projekt byl především pro ni a ne pro její čtenáře. Kolem roku 2001 Clarková propadla zoufalství a začala hledat někoho, kdo by jí pomohl dokončit a prodat knihu. Jejím prvním literárním agentem se stal výtečný Giles Gordon, jemuž se podařilo prodat její nedokončený rukopis nakladatelství Bloomsbury na začátku roku 2003. Román se okamžitě stal bestsellerem.

Bloomsbury nabídlo Clarkové zálohu na 1 milion liber, vytisklo 250 000 vázaných knih a to současně ve Spojených státech, Anglii a Německu.

V roce 2005 nakonec vydala kolekci svých krátkých příběhů Dámy z Grace Adieu a jiné příběhy (2006). Nyní přebývá v Cambridgi současně se svým partnerem a pracuje na knize, o které Clarková říká, že se pohybuje kolem postav „na trochu nižším společenském stupni“.

Bibliografie:
Jonathan Strange a pan Norrell (Bloomsbury, 2004)
Dámy z Grace Adieu (Bloomsbury, 2006)

Použitá literatura:
en.wikipedia.org/wiki/Susanna_Clarke


Žádné komentáře:

Okomentovat